Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2158 για τον περιορισμό της παρουσίας ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα

Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στον νέο Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2017/2158 για την άμβλυνση του κινδύνου και των επιπέδων αναφοράς για τον περιορισμό της παρουσίας ακρυλαμιδίου σε τρόφιμα που καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Πρόκειται για τα πιο κάτω τρόφιμα:

  1. τηγανητές πατάτες, άλλα τεμαχισμένα (τηγανισμένα σε φριτέζα) προϊόντα και πατατάκια κομμένα σε φέτες από φρέσκιες πατάτες,
  2. πατατάκια, πρόχειρα φαγητά, κράκερς και άλλα προϊόντα πατάτας από ζύμη πατάτας,
  3. ψωμί,
  4. δημητριακά προγεύματος (εξαιρουμένου του χυλού βρώμης),
  5. εκλεκτά αρτοσκευάσματα: μπισκότα, βουτήματα, φρυγανιές, μπάρες δημητριακών, scones, χωνάκια, γκοφρέτες, τηγανίτες και ψωμί πιπερόριζας, καθώς και κράκερς, ψωμί τύπου φρυγανιάς και υποκατάστατα ψωμιού.  Στην εν λόγω κατηγορία ως κράκερ νοείται το ξηρό μπισκότο (ένα ψημένο προϊόν με βάση το αλεύρι δημητριακών),
  6. καφές:
    καβουρδισμένος καφές
    στιγμιαίος (διαλυτός) καφές
  7. υποκατάστατα καφέ,
  8. Παιδικές τροφές και μεταποιημένες τροφές με βάση τα δημητριακά που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά, όπως ορίζονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 609/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6).

Ο κανονισμός καθορίζει τα επιτρεπόμενα όρια ακρυλαμιδίου στα εν λόγω τρόφιμα (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV του Κανονισμού) καθώς επίσης τις οδηγίες συντήρησης, μαγειρέματος, θερμοκρασίας και αποθήκευσής.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο τον Κανονισμό στην ιστοσελίδα  https://bit.ly/2qEoClW

 

Με εκτίμηση,
Στάλω Δημοσθένους Κούλεντρου
Ανώτερη Λειτουργός
Τμήμα Εκπαίδευσης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Enterprise Europe Network
Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο