Cyprus

Enterprise Europe Network

The world’s largest support Network for innovative companies with international ambitions

Enterprise Europe Network Κύπρου

Το Δίκτυο Enterprise Europe Network (ΕΕΝ), ιδρύθηκε το 2008 και είναι το κύριο εργαλείο στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η λειτουργία του ΕΕΝ βασίζεται στη συμμετοχή οργανισμών μελών που είναι γνωστοί για την αριστεία τους στην παροχή επιχειρηματικής υποστήριξης, όπως είναι:

  • εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια
  • οργανισμοί υποστήριξης καινοτομίας
  • πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα
  • οργανισμοί περιφερειακής ανάπτυξης
  • τεχνολογικοί φορείς

 

Γεωγραφική Κάλυψη

Το ΕΕΝ αποτελεί ένα Δίκτυο Κέντρων Υπηρεσιών μιας στάσης (one-stop shops) με εκπροσώπηση σε πάνω από 40 χώρες παγκοσμίως: 27 κράτη μέλη + 26 τρίτες χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας.

Το ΕΕΝ Κύπρου εκπροσωπείται από μια Κοινοπραξία 4 οργανισμών:

  1. Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) – Συντονιστής
  2. Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) – Μέλος
  3. Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου – Μέλος
  4. Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου – Μέλος

 

Αποστολή του Δικτύου

  • Να προωθήσει στις επιχειρήσεις
    • την καινοτομία,
    • την ψηφιακή τεχνολογία, και
    • πιο βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα,
  • Να βρει κατάλληλους διεθνείς συνεργάτες για την ανάπτυξη και την διεύρυνση των επιχειρήσεων στο εξωτερικό,
  • Να χτίσει την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση διάφορων προκλήσεων, όπως υψηλό κόστος ενέργειας, περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαιο για οικονομική ανάπτυξη, έλλειψη εγγυήσεων, έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού κ.λπ.
  • Να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην αγορά που δραστηριοποιούνται.

 

Στοχευμένο Κοινό (Πελάτες)

✔  Υφιστάμενες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)

✔  Νεοφυείς (που βρίσκονται στο στάδιο εκκίνησης)

✔  Scale-ups (που βρίσκονται στο στάδιο μεγέθυνσης)

✔  Εν δυνάμει επιχειρηματίες (έχουν κάποια επιχειρηματική ιδέα)

 

Χρηματοδότηση

Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος για την Ενιαία Αγορά (SMP) 2021 – 2027 κατά 60%, και το υπόλοιπο 40% από τους Φορείς Φιλοξενίας. Γι’ αυτό οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι δωρεάν.

 

Παρεχόμενες Υπηρεσίες

  1. Δραστηριότητες Ευαισθητοποίησης:

Περιλαμβάνει διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων, ετοιμασία Εγκυκλίων/Ανακοινώσεων, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  1. Παροχή Εξατομικευμένης Υποστήριξης:

 

Α. Συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ

Όλα τα προϊόντα που τοποθετούνται στην Ενιαία Αγορά πρέπει να συμμορφώνονται με τις ουσιώδεις απαιτήσεις περί ασφάλειας και υγείας. Υπάρχουν περίπου 30 Οδηγίες και Κανονισμοί που καθορίζουν τους κανόνες πώλησης, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων από παιχνίδια μέχρι εξοπλισμό πίεσης. Το Δίκτυό σε συνεργασία με τις Αρμόδιες Αρχές που είναι υπεύθυνες για την Εποπτεία της Αγοράς, προσπαθεί να βοηθήσει τις τοπικές επιχειρήσεις να ενημερωθούν και να συμμορφωθούν με την νομοθεσία.

Β. Πληροφορίες σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες (νομικές απαιτήσεις, ανταγωνιστές, στατιστικά στοιχεία, κλπ.)

Γ. Διευκόλυνση Συνεργασιών:

  • Διοργάνωση Εκδηλώσεων Επιχειρηματικών Συναντήσεων (B2B meetings) στα πλαίσια Διεθνών Εκθέσεων και Επιχειρηματικών Αποστολών στην Κύπρο και το εξωτερικό
  • Βοήθεια για συμμετοχή σε εκδηλώσεις διεθνούς δικτύωσης Brokerage Events
  • Δημιουργία Προφίλ Συνεργασίας Database of Partnership Opportunities:
    • Αναζήτηση Συνεργατών για προώθηση Κυπριακών προϊόντων/ υπηρεσίων/ τεχνολογίων στο εξωτερικό
    • Αναζήτηση Συνεργατών (Προμηθευτών) για νέα προϊόντα/ υπηρεσίες/ νέες καινοτόμες τεχνολογίες/ πρώτες ύλες
    • Αναζήτηση Συνεργατών για υποβολή κοινών Προτάσεων σε Ανταγωνιστικά Προγράμματα για έργα έρευνας και ανάπτυξης

 

Δ. Μετάβαση σε πιο βιώσιμα και κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα:

  • Διοργάνωση εργαστηρίων
  • Αναζήτηση νέων/καινοτόμων πράσινων τεχνολογιών και βιώσιμων λύσεων για ενεργειακή απόδοση, μεγαλύτερη αποδοτικότητα των πόρων, διαχείριση αποβλήτων και νερού,
  • Καθοδήγηση στην υποβολή αιτήσεων για πιστοποιητικά της ΕΕ, όπως EU Ecolabel, EMAS.

 

Ε. Ψηφιακός Μετασχηματισμός:

  • Αναζήτηση έτοιμων ψηφιακών τεχνολογιών και λύσεων
  • Αναζήτηση προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση έργων ψηφιακής αναβάθμισης.
  • Διοργάνωση Σεμιναρίων για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των εταιρειών και την προετοιμασία τους για την ψηφιακή μετάβαση
  • Συνεργασία με τον Κυπριακό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας (DIH)

 

Ζ. Χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ και άλλα εργαλεία οικονομικής στήριξης:

  • Ενημέρωση για τα διαθέσιμα Εθνικά προγράμματα (ΕΣΠΑ), τα Δημόσια χρηματοδοτικά μέσα για δάνεια και τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα (Ορίζοντας Ευρώπη κ.λπ.)
  • Αναζήτηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων με βάσει τις ανάγκες της εταιρείας (δημόσιας επιχορήγησης, ιδιωτικά κεφάλαια/επενδυτές ή Ευρωπαϊκά Προγράμματα).
  • Σύνδεση των επιχειρήσεων με τα αρμόδια όργανα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, όπως Διαχειριστικές Αρχές/Ενδιάμεσοι Φορείς για προγράμματα του ΕΣΠΑ, οικονομικοί ενδιάμεσοι, Εθνικά Σημεία Επαφής (ΕΣΕΠ) για τον Ορίζοντα Ευρώπη.
  • Καθοδήγηση για την προετοιμασία προτάσεων σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης (προκαταρκτικός έλεγχος προτάσεων)

 

Η. Καινοτομία:

  • Διοργάνωση εργαστηρίων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων για στρατηγική διαχείριση της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
  • Διάδοση αποτελεσμάτων έρευνας για αξιοποίηση και εκμετάλλευση.
  • Συμβουλές σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Εξατομικευμένες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης καινοτομιών (συμμετοχή στο Πρόγραμμα EIC Accelerator της ΕΕ).

 

Θ. Ανατροφοδότηση της EE:

Προώθηση δημόσιων διαβουλεύσεων της ΕΕ με σκοπό τη συγκέντρωση απόψεων από τοπικές επιχειρήσεις. Ακολούθως προώθηση των αποτελεσμάτων στην ΕΕ για ανάλυση και επεξεργασία. Το αποτέλεσμα είναι η διαμόρφωση ενός πιο λειτουργικού νομοθετικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις.

Προσέγγιση του Δικτύου

  • Πελατοκεντρική: Αξιολογούμε και Τοποθετούμε τις ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου πελάτη στο επίκεντρο της αποστολής του Δικτύου με σκοπό να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν
  • Εμπειρία – Τεχνογνωσία – Πόροι: Το προσωπικό συμμετέχει σε τακτική βάση σε Εκπαιδευτικά Σεμινάρια που διοργανώνει η ΕΕ στο εξωτερικό

 

Μπορείτε να συμπληρώσετε το διαδικτυακό Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης Αναγκών και οι σύμβουλοι του EEN θα επικοινωνήσουν μαζί σας για περαιτέρω βοήθεια.

Οργανισμοί
0 +
Χώρες
0 +
Στελέχη
0 +

Συντονιστής:

Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ)

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είναι η ομοσπονδία των τοπικών Επιμελητηρίων στις πέντε μεγάλες πόλεις της Κύπρου (Λευκωσία, Λεμεσό, Αμμόχωστο, Λάρνακα και Πάφο), τα οποία έχουν την αρμοδιότητα των τοπικών επιχειρήσεων στις αντίστοιχες πόλεις και επαρχίες τους. Το Επιμελητήριο είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη επιχειρηματική οργάνωση της Κύπρου που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πρακτικών και επαγγελματικών υπηρεσιών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις επιχειρήσεις, και την εκπροσώπηση των συμφερόντων και των απόψεων των μελών του προς την κυβέρνηση και το νομοθετικό σώμα.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Λεωφόρος Γρίβα Διγενή 38, Ισόγειο Επιμελητηριακού Μεγάρου, 1066 Λευκωσία
Τηλ.: +357 22889749/ 52/ 69
Ηλ. Ταχυδρομείο: eency@ccci.org.cy

Συνεργάτες:

Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ)

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί τον εθνικό φορέα, αρμόδιο για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Η υλοποίηση της αποστολής του επιτυγχάνεται μέσα από το σχεδιασμό και τη διαχείριση προγραμμάτων επιχορήγησης ερευνητικών έργων και καινοτομικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της συμμετοχής των κυπρίων ερευνητών σε ερευνητικές δραστηριότητες στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Οδός Ανδρέα Μιχαλακοπούλου 29α,
1075 Λευκωσία
Τηλ.: +357 22205000
Ηλ. Ταχυδρομείο: info@research.org.cy

Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου (ΕΓΚ)

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου είναι μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα τη Λευκωσία και γραφείο εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα. Αποστολή του Ευρωπαϊκού Γραφείου Κύπρου (ΕΓΚ) είναι η παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης, αποτελεσματικής υποστήριξης και έγκυρης ενημέρωσης προς τα μέλη, ώστε να βελτιώσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των ευκαιριών που προσφέρει η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο σε χρηματοδοτήσεις όσο και στη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών της EE.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κτήριο Α.Γ. Λεβέντης – Γραφείο 120

Πανεπιστημίου 1, 2109 Αγλαντζιά, Λευκωσία, Κύπρος, Τ.Θ. 20537, CY1678 Λευκωσία, Κύπρος

Ηλ. Ταχυδρομείο: eoc@ucy.ac.cy
Τηλ.: +357 2289 4278

Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου

Το Ενεργειακό Γραφείο είναι ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 2009. Έχει καταστεί σημείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, παρέχοντας ταυτόχρονα εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση. Μεταξύ άλλων, συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με τοπικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, συμβάλλοντας στην καινοτομία, την έρευνα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, ενισχύει το ρόλο των τοπικών αρχών σε θέματα ενεργειακού σχεδιασμού, αντιμετώπισης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι ενεργό μέλος του Κυπριακού κόμβου που υποστηρίζει το Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT Climate-KIC RIS), με στόχο την εκπαίδευση, τη δικτύωση, καθώς και την ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων λύσεων για τη διαμόρφωση μιας οικονομίας χαμηλού άνθρακα.

Στοιχεία Επικοινωνίας: 

Διεύθυνση: Λεύκωνος 2-12, 1011 Λευκωσία
Ηλ. Ταχυδρομείο: een@cea.org.cy
Τηλ. +357 22667716

Enterprise Europe Network (EEN)

Το Enterprise Europe Network (EEN) αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο παροχής υπηρεσιών υποστήριξης προς τις ΜμΕ στο κόσμο και προσφέρει βοήθεια σε φιλόδοξες ΜμΕ για να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν στη διεθνή αγορά. Στο δίκτυο μετέχουν περισσότεροι από 600 οργανισμοί-μέλη, μεταξύ των οποίων εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, φορείς υποστήριξης της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα, με παρουσία σε 60 και πλέον χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολή, της Ασίας και της Αμερικής.

Το ΕΕΝ συστάθηκε και δραστηριοποιείται από το 2008 ως πρωτοβουλία της ΕΕ. Συγχρηματοδοτείται από τους οργανισμούς-μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Προγράμματος Ενιαίας Αγοράς

Το Enterprise Europe Network – Κύπρου είναι μέλος του ΕΕΝ από τη σύστασή του το 2008 και αποτελεί την εθνική κοινοπραξία που προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σύνολο των κυπριακών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, ανεξάρτητα από τον τομέα οικονομικής δραστηριότητάς τους, καλύπτοντας γεωγραφικά το σύνολο της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.